Областният управител на Пловдивска област Ангел Стоев обяви, че Обществен съвет

...
Областният управител на Пловдивска област Ангел Стоев обяви, че Обществен съвет
Коментари Харесай

По 16 555 лева за собствениците на напълно разрушените къщи в Карловско

Областният шеф на Пловдивска област Ангел Стоев разгласи, че Обществен съвет е разпределил сред потърпевшите от наводнението три села в община Карлово средствата от дарителския фонд транспарантно и заслужено.

Той посочи, че на последното си съвещание съветът е приел методика, съгласно която потърпевшите са разпределени в пет групи. В първа група попадат девет притежатели на жилища, които са изцяло разрушени и няма никакъв метод да бъдат възобновени. Те ще получат по 16 655 лв.. По 8000 лв. ще получат 15 притежатели на домове, които са негодни за обитаване, само че подлежат на ремонт. Жилищните здания, които са с наводнени етажи и унищожено обзавеждане, ще получат по 5660 лв., а наводнените, само че с леки вреди къщи - по 3300 лв.. На този стадий няма да получат средства притежателите, които имат единствено наводнени дворове и разрушени огради, акцентира Стоев.

Областният шеф заяви, че досега страната е осигурила 14 млн. лв. за потърпевшите села, като най-вече - към 13 млн. лв., са за карловските села Каравелово, Богдан и Слатина. Останалите средства се дадени на общините Калояново и Марица. От тях следва 725 000 лв. да се дадат от Междуведомствената комисия за бедствия и повреди, както и 3 млн. лв. от Министерския съвет. Последните средства ще бъдат дадени на компании, които са работели по време на наводненията с техника и материали, означи Ангел Стоев.

Очакват се още средства от донори, които ще бъдат разпределени и към последната група. Това са към 1,5 млн. лв. от дарителски сметки, както и близо 250 000 лв. от есемеси, които са още при мобилните оператори.

По думите на Стоев, в случай че парите не бяха минали през Обществения съвет, отпущането им щеше да стане по-бързо, само че нямаше да бъде с тази бистрота. Той добави, че по планове на Община Карлово 60 милиона ще бъдат нужни за цялостното възобновяване на инфраструктурата в обитаемоте места.

 

" Работим по въпроса тези средства да бъдат вкарани в бюджета на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет. С тези пари ние ще възстановим улици, 14 моста и публични здания. В момента са отпуснати пари за планиране, което ще се случи през тази календарна година. През идната ще стартира възобновяване, а оптимистичният вид е някъде към края на лятото да се приведе всичко във типа, в който е било преди години ", разяснява Ангел Стоев.

" В трите най-тежко наранени села - Каравелово, Богдан и Слатина, към този момент е възобновено електрозахранването. Вода няма единствено в седем къщи в Богдан, защото там се ремонтира уличната мрежа и се поставя нов тръбопровод. Осигурени са краткотрайни жилища за хората без заслон, както и дърва за огрев на нуждаещи се ", акцентира регионалният шеф на Пловдивска област.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР